2007. augusztus 29., szerda

Isztambul

Ugrottam egesz pontosan 1 hetet idoben, es 1700 kmt terben, es most Isztambulbol jelentkezem. Az ideutrol probalok majd irni, kalandos volt, 2 nap alatt bajarol Irakliban voltunk, kozben tobben meghivtak mindenfelere, kamionban probaltunk aludni, de legyurtuk az 1200 km-es tavot. Azota le Isztambulba, aholis elsokent kiprobaltuk a Couchsurfing szolgaltatasat, tehat kerestunk szabad szallast valamelyik tagnal. Isztambulban szerencsere rengeteg volt, es egybol talaltunk is egy sracot, aki ugyan fogadott meg ketto gyereket a 12 nm-es szobacskajaban, de mondtuk, h nekunk az erkely is megfelel. Korbevezetett minket Isztambulban este, megmutatta, hogyan kell atvagni az orult forgalomban a kocsik kozott, ittunk egy teat a tengerparton, a Boszporusznal, es ami a legfontosabb: VEGRE AZSIABAN!!!!



Egy komppal jottunk at a szoroson, de meg tervezzuk, h a ket hid egyiken is vegigmegyunk, csak elvileg azt gyalog nem lehet, mert autopalya megy a hidon, de a foldreszt hatarolo tablat mindenkeppen latnunk kell.



Isztambul igazi kereskedo varos, ennyire forgalmasat meg sosem lattam. A legutolso utca is telis tele van uzletekkel, bazarok vannak a varosban, ahol szebbnel szebb anyagokat, fuszereket lehet kapni, teli olcso azsiai aruval, cipofenyezovel, kutyaval, macskaval, turistaval, mecsetekkel, taxisokkal, orult vezetokkel, dudalassal, es a tobbi.



Voltunk a Hagia Sofiaban, el voltunk ragadtatva az 1500 eves epulettol - bar Attilanak kellett gyozkodnie egy joideig, hogy mi a rendkivuli par boltivben, ami megmarad 1500 evig, es hogy en miert nem tudnek ilyet csinalni, ha lenne 10 000 emberem, aki dolgozzon rajta. Meggyozott, ugyhogy tenyleg fantasztikus az epulet, barmilyen girbe-gurbak az oszlopai. A kek mecsetben is voltunk, es egy bazaron is athaladtunk, ahol meg mozgo jogositvany arussal is talalkoztunk. Elso ejjel hazafele atmentunk a transzfesztita negyeden, ahol gyakorlatilag csak a hangjuk alapjan lehetett megallapitani a lanyokrol, h ferfiak, egyebkent az Attilanak meg is tetszett par... ;)



Kicsit visszafele haladva idoben, a bolgar-torok hataron egy kedves torok csaladdal jottunk at, akik tenyleg csak par szot tudtak angolul, igy jelbeszeddel kommunikaltunk. A hatar utani elso faluban megalltunk egy 'köftezönel', ahol kaptunk egy torok teat es egy torok szendvicset, köftet. Kozben erdeklodtem a kulonbozo torok kifejezesek irant, minthogy koszonom, a het napjai, viszlat, tea. Keszsegesen elmagyaraztak az osszeset, sot meg a mohamedan szokasokat is, hogy napi otszor kell imadkozni. Hasszan volt a soforunk, aki mindezt magyarazta, de idosebb szulei is mondogattak, csakhat azt nehezebb volt erteni. A vegen puszikkal valtunk el, megadta Hasszan a cimet, igy majd tudok kuldeni neki is kepeslapot.



Kirklareli varosaban szalltunk meg az ejjel, vagyis eloszor a varoson kivul telepedtunk le, majd miutan ejjel felebredtem, es eszrevettem, h jon egy vihar, felkerekedtunk, es elkezdtuk nezni az elhagyott vagy epulofelben levo epuleteket a varosban. Egeszen a foterig nem is volt megfelelo, de ott talaltunk egy csodalatosat, ami eppen rendbe lett hozva, csak meg az ablakokat felejtettek el berakni. Felmentunk az emeletre, es a helyi furdo csodalatos kilatasaban gyonyorkodve letettuk a halozsakainkat es aludtunk tovabb. Reggel az egyik mesterember ebresztett minket, Attila mutatta neki, hogy csak aludni jottunk be, mire mosolygott es dolgozott, mintha ott sem lennenk.



Napkozben, torok szokas szerint tobbszor teaztunk, köfteztunk, interneteztunk, aholis miutan eltoltottunk 4 orat, kaptunk kifele menet 1-1 ajandek fagyit; szereztunk terkepet, probaltam alkudni az egyik helyi koftezoben, de nem engedtek az arbol, aztan az egyik helyi TESCO-KIPAban a mozgasserult mosdoban felfrissultunk teljesen majd tovabballtunk Isztambul fele. Isztambul elott 30 kmrel ranktort a felhoszakadas ujra, igy egy benzinkut melletti nyitott kamion garazs-szervizben toltottuk az estet. Teteje ugyan volt, de annyi helyen volt lyukas, hogy gyakran beazott. Volt itt egy autok utan kotheto utanfuto, ami remek agynak bizonyult, miutan megoldottuk, h ne dulongeljunk benne ide-oda. Az ejszaka folyaman meg el is kellett huznunk az eso miatt, de vegul tenyleg jot aludtunk benne. Az itt levo onkiszolgalo etteremben varakoztunk az eso vegere masnap delutan 4-ig, ahol kartyaztunk, es tok rendesen megturtek minket, sot meg 1-1 ajandek cay-t, azaz teat is kaptunk kozben. A pincerno mutatta, h az o ajandeka.



Aztan par oraval kesobb Isztambul, amelyrol mar irtam az elejen, de meg majd fogok.

Nincsenek megjegyzések: